Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På den här marken ska om ett år stå 17 hektar med solpaneler. När den står färdig blir den en av landets största. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Solcellspark längs E18 ska täcka 17 hektar – kan stå i över 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter två års planering drar nu bygget av solcellsparken i Hallstahammar igång. Den ska placeras invid E18 och Kolbäcksån och blir en av landets största solcellsparker när den står klar efter sommaren 2022.

– Det kommer att installeras ungefär 10 megawatt i effekt, och det motsvarar 4 000 lägenheters årliga behov av elektricitet, säger Markus Thulin vd El från sol Nordic AB.

Hallstahammars kommun upplåter marken och gav satsningen tidigt stöd, vilket gjorde att valet av plats föll på just denna.

– Det har varit jätteviktigt. Kommunens hjälp här har varit en förutsättning, säger Markus Thulin.

Han vill inte gå in på exakt vad anläggningen i Hallstahammar kommer att kosta att uppföra, men säger att en sådan här anläggning generellt sett ligger på mellan 55 och 65 miljoner kronor att bygga.

I klippet berättas mer om jättesatsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer