Här visas Kalla krigets bomber och motorer

Publicerad

Orten Arboga har starka band till svensk militärs robotproduktion och underhåll. Starka spår av detta går att finna på ortens robotmuseum som drivs av en ideel förening som även har arbetat med föremålen de visar upp.

Museet drivs av en ideell förening där många av medlemmarna har på olika sätt arbetat inom svensk försvarsindustri.

Mottot är att allt ska vara så autentiskt som möjligt. Detta märks inte minst på deras flygsimulator (en av två inne på museet), som de har byggt upp enligt originalet, SAAB 35 Draken, även när det kommer till el-systemet i allt som omgärdar själva simulatorn.

De konstaterar glatt att de gillar att göra det svårt för dem själva, men tycks överens om att det finns mycket att vinna i det.

Inte bara robotar

Utställningarna har kompletterats med skyltar och filmer men mycket av informationen sitter uppenbart i deras huvuden.

– En ny motor kostade 25 miljoner och en översyn av den gick på 10 miljoner. Men så skulle de hålla för 50 000 timmars flygtid, säger Jan-Åke Karlsson som arbetar på museet och har själva arbetat med motorerna han nu lär ut om.

De slog upp portarna 2002. Då visade de upp robotar som de fått tag i på ett skrotförråd i Linköping, berättar det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.