Här är årets bidrag. Foto: Jenny Berggren/SVT

Här visas sagoklassikerna i pepparkaksform

Publicerad

Den årliga pepparkakshustävlingen på Arboga museum är igång. Temat, Elsa Beskows sagovärld, är ett av de populäraste hittills. Bland bidragen finns Kung vinter, Petter och Lotta, Tomtebobarnen och en Hattstuga – med extra allt.

– Förra året hade vi Astrid Lindgrens sagovärld som tema men vi har också haft superhjältar och pepparkaksstaden Arboga. Men det här, Elsa Beskows sagovärld, är en av de populärare. Vi har fått många bidrag, berättar Merit Åhs Janbrink, intendent på museet.

Omkring 800 röster

Tävlingen har funnits i mer än tio år berättar hon. Privatpersoner, skolor och förskolor finns bland de som lämnar in bidrag. Det är folkets röst som avgör vem som vinner. Omkring 800 röster brukar komma in.

Syftet är att sprida lite julkänsla och glädje och att få människor att göra någonting tillsammans, berättar Merit Åhs Janbrink.

Men ni är ganska generösa med reglerna, för det behöver inte vara pepparkaksdeg rakt igenom?

– Nej men vi vill gärna att det påminner om pepparkaksdeg på något sätt i alla fall, ler hon.

– Men det är ju så, att för en förskola till exempel kan det kanske vara svårt att lägga en hel dag på att grädda deg och så. Då tar man kanske lite inslag av pepparkaksdeg och så bygger man i stunder lite här och där.

Regnbågens förskola, som är debutanter i årets tävling, hade lite svårt att enas om en saga att tolka, så de slog till med en dubbel. – Hattstugan och Petter och Lottas jul, berättar 5-åriga Elvira. (Se mer av deras bidrag i klippet.) Foto: SVT

Vinnarna i de olika kategorierna utses den 20 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.