Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På hästgården träffar SVT Ann-Sofie Thiam Aaltonen som berättar om saknaden och det fyrbenta arvet efter hästprofilen Nils-Gunnar Hansson. Foto: Privat & SVT

Hästprofilen Nils-Gunnar Hansson dog i första covid-19-vågen

Uppdaterad
Publicerad

Nils-Gunnar Hansson, den världskända hästuppfödaren från Västerås, var en av de som avled i den första allvariga covid 19-vågen.

– Han blev som en extra pappa för mig, säger vännen och kollegan Ann-Sofie Thiam Aaltonen.

I slutet av april 2020 kulminerade antalet svårt sjuka på Västmanlands sjukhus i Västerås, med som mest 45 intensivvårdade patienter samtidigt och tolv coviddöda på en dag. Det är det högsta antalet intensivvårdade och döda under hela pandemin.

Hästprofilen Nils-Gunnar Hansson var en dem som åkte in på sjukhuset och inte kom hem igen. Han avled 23 april på en covid-19-avdelning på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Nils-Gunnar sörjs av hustru och två söner, och är saknad i hela hästbranschen.

–  Han plockade in nio hingstar till bruksprov i Sverige och alla blev godkända, så han visste vad han gjorde, säger vännen och kollegan sedan många tillbaka, Ann-Sofie Thiam Aaltonen.

Hon började jobba hos Nils-Gunnar Hansson på Askö stuteri redan som 14-åring, och de jobbade sedan tillsammans under 40 års tid.

I klippet berättar Ann-Sofie om sorgen och hur det fyrbenta arvet efter Nils-Gunnar förvaltas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet