Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet följer vi med när hemtjänsten i Surahammar letar brandfällor i en övningslägenhet, som brandskyddsföreningen ställt i ordning, och lär sig släcka bränder. Foto: Anna Mi Skog/SVT

Hemtjänsten i Surahammar lär sig hitta brandfällorna

Publicerad

Äldre personer är klart överrepresenterade i bränder där någon skadas eller dör. I Surahammar får nu hemtjänstpersonal lära sig hur de hittar brandfällorna i brukarnas hem – och även i sina egna.

I Västmanland var det Kungsörs kommun som var först ut med att utbilda hemtjänstpersonalen i brandsäkerhet. Nu har även Surahammars kommun hakat på.

Med hjälp av en checklista ska personalen gå igenom och avvärja de vanligaste brandfarorna hemma hos brukarna.

– Vi är taggade och ska gå ut och testa det här nu, säger Sara Sävström, undersköterska inom hemtjänsten i Surahammar, som genomgått utbildningen på Österängens servicehus.

Brukarna får ge sitt medgivande innan deras bostaden gås igenom.

– Många av de äldre är positiva och tacksamma för det här, säger Sara Sävström, som även tagit med sig säkerhetstänket till sin egen vardag.

Hälften av offren är äldre

Näst i tur att införa det här arbetssättet är Hallstahammars kommun.

– Vi i Brandskyddsföreningen jobbar hårt med att få alla kommuner i Västmanland att haka på och göra det här för sina äldre, säger Thomas Reichert, verksamhetsledare.

Det senaste året är det flera äldre personer som omkommit i bränder i Västmanland.

– Vi har haft två dödsbränder nyligen där äldre personer tyvärr var inblandade. Nästan hälften av dem som dör i bränder är över 65 år, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Räddningstjänsten Mälardalen.

Omkommer trots brandvarnare

Det vanliga brandskyddet i bostäder är inte anpassat för äldre personer.

– Vi ser tydligt att för personer över 80 år som dött i bränder är det vanligt att det funnits en brandvarnare som gått igång, men ändå klarade man sig inte, säger han.

Men det finns olika möjligheter att förstärka brandskyddet. I Kungsör har de äldre brandvarnaren kopplad till trygghetslarmet.

– Man kan också koppla brandvarnaren till något som vibrerar eller blinkar. Och om man har svårt att hinna ta sig ut finns till exempel mobila sprinklers, förklarar Fredrik Eriksson.

I klippet ovan följer vi med när hemtjänsten letar brandfällor.

Brandingenjören: Det krävs för att fler ska räddas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar brandingenjör Fredrik Eriksson om varför de som omkommer i bränder oftare är äldre personer. Foto: Anna Mi Skoog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.