Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till observatoriet i Åkesta och hör Clas Lundberg från Västerås astronomi- och rymdforskarförening berätta hur man bäst tittar på himlafenomenet. Foto: Daniel Brodén/SVT

Se den ringformade solförmörkelsen – SVT var med entusiasterna vid observatoriet i Åkesta

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på torsdagen blev det – trots det soliga sommarvädret – en aning mindre ljust när månen skymde en del av solen.

SVT besökte Västerås astronomi- och rymdforskarförening och iakttog naturfenomenet därifrån. 

– Solförmörkelser har engagerat människor sedan forntiden. Då trodde man att Gud hade sin hand med i spelet, berättar Clas Lundberg.

När SVT kom till observatoriet i Åkesta fanns det många intresserade där som ville ta sig en titt på solförmörkelsen.

– Det speciella med den här solförmörkelsen är att den är ringformad. Månen lägger sig framför solen men täcker bara en liten del av den eftersom månen för tillfället är längre bort i sin bana, berättar Clas Lundberg.

Dagens partiella solförmörkelse gick att se över hela Sverige. Förmörkelsen började vid 11.34 i södra Sverige och slutade vara synlig i norr strax efter 14.

I klippet visar Clas Lundberg ett säkert sätt att kunna beskåda en solförmörkelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.