Multisjuk man testades först negativt för covid-19 men ett andra prov någon dag senare visade positivt. Då hade 28 ur personalen smittats. Foto: SVT/Arkiv

Högt tryck på Akademiska – fick hjälp av Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Extremhalkan i Uppland gjorde att Akademiska sjukhuset i Uppsala fick in allt för många patienter. Sjukhuset tvingades ta hjälp av Västmanlands sjukhus i Västerås för att klara trycket.

Efter tisdagen och onsdagens halka blev trycket för högt på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Akuten fick in så många allvarligt skadade att flera patienter med akuta höftfrakturer fick skickas till Västmanlands sjukhus i Västerås.

– Situationen är exceptionell. Det har aldrig tidigare hänt att ett universitetssjukhus ber Västmanland om hjälp med akut sjuka patienter, säger Martin Andersson, chef för ortopedkliniken vid Västmanlands sjukhus, i ett pressmeddelande.

Kunde återvända till Akademiska

De patienter som fördes till Västerås från Akademiska under torsdagen kunde opereras i Västerås redan samma dag. På fredagen kunde samtliga återvända till Uppsala för eftervård.

– Det känns väldigt bra att vi kan hjälpa till även om det är jul- och nyårshelg som brukar vara en ansträngd period. Vi klarade att ta emot patienterna från Uppsala tack vare det strukturerade arbete vi bedrivit för att effektivisera arbetet på kliniken i Västerås, säger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer