Tesfalde Twelde är nöjd med lånet även om det inte kommer räcka till ett körkort Foto: SVT / Tomas Oneborg, TT

Högt tryck på körkortslånet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den första september har vissa arbetslösa under 47 år kunnat ansöka om CSN-lån för att ta körkort. Även om CSN och Arbetsförmedlingen inte hunnit utvärdera det än så verkar det finnas en stor efterfrågan.

Sedan ett tag tillbaka har vissa arbetslösa personer under 47 år kunnat ta CSN-lån för att komma in på arbetsmarknaden via ett B-körkort – något som varit populärt sedan start.

På nästan fyra månader har över 8 000 personer ansökt om att få lån och 5 700 har fått det. CSN har pengar till 10 000 personer i år och när de är slut så kan inte fler låna.

Hittills har nästan dubbelt så många män som kvinnor fått beslut om körkortslån enligt CSN och trycket har varit störst i storstadsregioner.

För tidigt att se effekter

Det finns ingen utvärdering än, men CSN har ringt runt och gjort stickprov.

– Ungefär hälften av dem som vi ringde säger att de fått ett arbete med hjälp av körkortslånet. Det har handlat om jobb inom hemtjänsten eller jobb där det krävs att man kör tjänstebil, som fastighetsskötare eller teknikeryrken, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN .

Klas Elfving, pressekreterare på CSN. Foto: CSN Jessica Gow/TT

Byggt ny it-infrastruktur

Det gick fort när lånet kom på plats och bland annat har CSN lagt ner 65 miljoner kronor under 2017 och 2018 för att snabbt bygga ett nytt it-system för att kunna hantera körkortslånet.

Många körskolor positiva

Sveriges Trafikutbildares Riksförbund organiserar trafikskolor runt om i landet och enligt deras siffror har 700 av 800 skolor valt att ansluta sig. Eftersom att lånebeloppet 15 000 kronor inte alltid räcker så har de försökt titta på hur de kan anpassa sig. Hör hur de tänker i klippet.

Nästa steg oklart

Det finns pengar budgeterat för år 2019 också. Sen är tanken att lånet ska utvärderas och kanske utvidgas. Den förra regeringen hade planer på att göra det möjligt för fler unga att låna, men hur det blir med det är oklart.

Möjligheten att låna till körkort har funnits sedan den 1 september 2018

8 700 personer har ansökt, cirka 5 700 har fått lånet beviljat och cirka 17,5 miljoner kronor har betalats ut

Högst antal sökande kommer från storstadsregionerna

-För den som är arbetslös, inskriven på Arbetsförmedlingen och är och mellan 18 och 47 år. Beroende på ålder finns olika villkor

-Man får låna upp till 15000 kronor, bara en gång och pengarna kan gå till framtida körkortsböcker, lektioner, riskutbildningar etc. hos en körskola som är godkänd av Transportstyrelsen

-Körskolan som är kopplad till CSN-lånet rapporterar in vad eleven betalat till CSN

-Man måste börja betala tillbaka tidigast ett halvår efter att man fått den sista utbetalningen av lånet, oavsett om man har fått körkort eller inte

-Det finns finansiering för detta under 2019 och det fanns en ambition om att utvidga körkortslånet till fler grupper men det är inte bestämt än

-Budgeten för 2019 är 151 miljoner kronor och det räcker till 10 000 låntagare, när de pengarna är slut kan de inte bevilja fler

Källa: CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.