Sivan från Norberg är världens finaste katt

Uppdaterad
Publicerad

I Norberg bor Sivan, världens finaste katt. Hon är av rasen Sibirisk katt och har utsetts till finaste katten i kategorin semilånghårig honkatt i tävlingen World winner show som avgjordes under helgen den 24:e och 25:e oktober i Malmö.

– Sivan är den första svenskfödda Sibirien som blivit world winner, och det är ju lite speciellt, säger husse Sören Kedert som är i väg flera gånger per år och tävlar med Sivan och hennes syskon.

Semilånghårig ras

Sivan, eller S*AmiliiSibiri's Prinzessin Glorina som hon egentligen, heter bor utanför Norberg tillsammans med fyra andra katter av rasen Sibirisk katt. Sibirisk katt är en semilånghårig och relativt ny ras i Sverige.

Katter från över 29 länder var med och tävlade i tävlingen, World winner show som avgjordes i Malmö under helgen den 24:e och 25:e oktober. Tävlingen är en av kattvärldens med prestigefyllda tävlingar och Sivan knep förstaplatsen i sin klass.

Vad tittar domarna på?

– Domarna bedömer hennes huvud; bredd, noslängd och öronens placering. De tittar på längden och formen på hennes kropp och så tittar de förstås på pälsen och själva presentationen, säger Sören Kedert.

Inpackning och fön

Förberedelserna börjar cirka en vecka innan en stor tävling. Sivans päls tvättas, får olika inpackningar och så fönas hon. Pälsen ska vara rak och inte krusig som den blir om den kommer i kontakt med fukt utan att fönas.

– Sivan gillar att visa upp sig, säger Sören Kedert och påpekar också att de aldrig har besvär med vare sig badning eller föning av sina katter.

– Det är en vanesak, säger han, precis som att de inte har någonting emot alla de resor vi gör till tävlingar runt om i världen.

Förhoppningsvis kattungar

Nästa år avgörs katt-tävlingen World winner i Wien, Sivan ska ställa upp även där.

– Sedan blir det kanske kattungar för Sivan, säger Sören Kedert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer