• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sara berätta om bortgiftet och hennes budskap till tjejer i samma situation. Foto: Melker Blomberg/ SVT

Sara blev bortgift under familjens semesterresa: ”Jag hade aldrig träffat mannen”

Uppdaterad
Publicerad

När Sara var 18 år blev hon bortgift under en semester till föräldrarnas hemland. Med hjälp av en kontakt på socialtjänsten lyckades hon ta sig tillbaka till Sverige. I dag lever hon med skyddad identitet och saknaden efter barnet som är kvar i landet är stor.

Allt började när Sara var 17 år och hon hörde sina föräldrar diskutera att gifta bort henne. Hon berättade vad hon hört för skolans kurator. Socialtjänsten kopplades in i ärendet och hon placerades på ett skyddat boende. 

– Jag bodde där en vecka. Pappa ringde mig, bad om ursäkt och berättade hur mycket han älskade mig. Han sa också att han aldrig skulle gifta bort mig, berättar Sara, som egentligen heter något annat.

Semestern blev ingen semester

Hon flyttade hem igen och tiden gick. Hon fyllde 18 år och diskussionerna om bortgifte upphörde. Det blev sommarlov och familjen åkte på semester till föräldrarnas hemland. 

Väl där började Sara ana att något var på gång när hennes släktingar köpte vackra klänningar, färgade håret och fixade till sig. 

– Till slut sa pappa och några andra släktingar att jag skulle gifta mig med min kusin. Jag ville verkligen inte det. Det var en man som jag aldrig hade träffat och inte kände. Jag ville åka tillbaka till Sverige och studera till tandläkare, säger Sara.

Familjen åkte till Sverige utan henne

Det hela slutade med att Sara tvingades gifta sig med mannen. Familjen lämnade henne i landet utan pass.  

– När jag protesterade och ville följa med hem till Sverige fick jag svaret: “Det här är din plats, du har gift dig”, berättar Sara. 

De tre år som hon bodde i landet var tuffa. Tiden bestod av ensamhet, misshandel och flera missfall, enligt Sara. Till slut kom räddningen. Hennes kontakt på socialtjänsten hade en kontakt i landet som kunde hjälpa henne till Sverige. Men hennes barn kunde inte följa med.

”Jag saknar mitt barn”

I dag lever Sara med skyddad identitet och har ingen kontakt med sin familj.

– Jag är glad att jag är tillbaka i Sverige, men saknar mitt barn. Hoppas hen får komma till Sverige snart.

I klippet berättar Sara mer om hur det var att bli bortgift. Hör hennes budskap till andra tjejer i samma situation. Sara heter egentligen någonting annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer