Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hanna Eklund/SVT

Nu vågar Lisa kalla sig julgransbonde på heltid – har 125 000 granar

Publicerad

Utanför Västerfärnebo i Sala kommun har Lisa Nylinder odlat julgranar i nio år. Och nu har hon tillräckligt många för att våga satsa på det fullt ut.

– Det är liksom en bra känsla att kunna bidra till julkänslan hos familjer, säger hon när SVT åker med på fyrhjulingen ut i julgransskogen.

Det började med att hennes man och hans bröder sålde julgranar när de var yngre. Och när gården utanför Västerfärnebo köptes 2013 kändes det självklart att börja odla.

Hur många granar kan du sälja per år?

– Här i trakten tar det mellan åtta och tio år att få fram julgranar, så det är ju en viss inkörssträcka. Och först i år kan vi börja sälja i större omfattning. Vi räknar med ungefär 3 000 i år och så småningom runt 10 000 per år.

Vill inte folk ha plastgran?

– Nej det tror jag inte, vi ska ju inte hålla på med plast utan använda naturliga material och precis som vi har blommor i fönstret tror jag nog att vi vill ha en äkta gran på julen.

I klippet får du hänga med ut i julgransskogen där över hundra tusen träd står på tillväxt.

Lista: Så håller du granen i liv längre – utan att barra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julgransbonden Lisa Nylinder i Västerfärnebo Foto: Hanna Eklund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.