Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland, ser positivt på beskedet.

HPV-vaccin även för pojkar – smittskyddsläkaren: ”Mycket glädjande”

Publicerad

Efter år av diskussioner om HPV-vaccinet också borde gälla pojkar, så kom regeringen under onsdagen med besked om att det blir så.

Frågan har diskuterats i ett par år, dels för att även pojkar och män också drabbas av viruset, men också för att förhindra spridning.

– I och med att de flesta sexuella kontakter som sker i Sverige sker mellan män och kvinnor så sker ju en smittspridning från män till kvinnor om män då inte är vaccinerade, säger smittskyddsläkaren Jan smedjegård.

Regeringen beräknar att man kan undvika 120-130 HPV-kopplade cancerfall per år genom att utvidga vaccinationsprogrammet till pojkar. 

Det är från och med hösten 2020 som de första pojkarna kan komma att bli vaccinerade och det är elevhälsan som erbjuder vaccinationerna, oftast i årskurs fem eller sex.

Kostnaden för vaccinet ska gå via de allmänna statsbidragen och beräknas kosta 56 miljoner kronor per år i hela landet.  

HPV-viruset – vad är det?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer