Foto: TT / SVT

Huggormsbett kan kosta din hund livet

Uppdaterad
Publicerad

Många blir tvungna att avliva sina hundar efter ett huggormsbett. Anledning: Extremt dyr behandling som kan kosta uppemot 60 000 kronor.

– Ibland måste folk offra sina familjemedlemmar för att de inte har råd med behandlingen, säger veterinären Sofie Ödling på Evidensia specialistdjursjukhus i Strömsholm.

Hon är på väg med hunden Nessie till sin husse Sofia Brandley som sitter och väntar i sjukhusets väntrum. Efter en veckas behandling som inkluderade dyra mediciner och blodtransfusion ska Nessie äntligen få åka hem.

– Det gick bra den här gången, meddelar Sofie Ödling när hon lämnar över hunden.

Behandling kan kosta tusentals kronor

Sofie Ödling berättar att hundar är ett nyfiket släkte som gärna nosar på spännande saker i naturen. På våren kommer huggormarna fram, latar sig och solar.

– Precis som vi människor är de lite sega efter den långa vintern så när hundarna kommer, så orkar de inte fly. De hugger till i stället.

Det som gäller när hunden blivit biten är att åka in till djursjukhus och så väntar en dyr behandling. Har hunden inte påverkats av giftet kostar behandlingen mellan 3 000 och 4 000 kronor. Men har giftet påverkat hunden kan kostnaderna variera mellan 7 000 och 60 000 kronor. 

– Det går nästan alltid bra för hunden. De flesta har försäkring som täcker kostnaderna, säger Sofie Ödling, veterinär på Evidensia specialistdjursjukhus i Strömsholm.

Svårt att skydda hunden från ormbett

Omgivningen upphör att existera i det kala lilla sjukhusrummet när Nessie förenas med sina familjemedlemmar. Det är svårt att se vem som är gladast, husse eller hund. När alla har lugnat sig lite så kommer den oundvikliga frågan.

– Hur kan man skydda hunden från att det händer igen? frågar Sofia Brandley veterinären Sofie Ödling.

Men det är ont om svar. För ormarna kan finnas var som helst. Det enda du kan göra är att hålla hunden nära och vara lite extra uppmärksam under de första varma veckorna på våren och sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.