Foto: Robert Gustavsson / SVT

Hundratusentals ton äpplen ruttnar bort

Uppdaterad
Publicerad

Varje år ruttnar ungefär 265.000 ton äpplen bort i våra villaträdgårdar. För att vara på svinnet har många hobbyodlare börjat prova på olika typer av fruktförmedlingar. Camilla Ekman i Västerås upptäckte att intresset för att komma och plocka äpplen var större än hon hade kunnat ana.

I Camilla Ekmans trädgård i Västerås finns sju äppelträd – något som genererar en hel del jobb, men också en hel del äpplen.

– Det är kanske en tre-fyra papperspåsar jag kan göra av med själv. Resten får jag slänga, säger Camilla Ekman.

Just nu pågår ett gigantiskt matsvinn i de svenska trädgårdarna. Bara 1 av 20 äpplen äts upp, skriver Dagens Nyheter, som har tittat på en rapport från SLU och Fritidsodlingens riksorganisation samt Jordbruksverkets statistik.

Läs också: Här blir fallfrukten till bränsle

Svinnet innebär att ungefär 265.000 ton äpplen ruttnar bort. Det är mer än dubbelt så mycket som de 120.000 ton äpplen som finns i handeln varje år.

– Det är ju jättetrist, för man kan ju göra en hel del roliga saker med äpplen. Men vi är en familj, vi har två barn – och även om man gör äppelmos så räcker det med kanske en papperspåse för att göra mos som räcker till oss. Sedan slänger vi skottkärror med äpplen, säger Camilla Ekman.

Fruktförmedling via nätet

Hon hittade en fruktfömedlingssajt på nätet och ville testa om det fanns något intresse för att komma och plocka äpplena, istället för att de slängs.

Intresset visade sig vara större än Camilla Ekman kunde ana.

– Eftersom det inte låg ute så många äpplen på sajten trodde jag inte att någon skulle ringa. Men jag har praktiskt taget blivit nerringd och fått vänta och lugna några personer som får komma tillbaka när vinteräpplena är klara, säger hon.

Det är inte så att folk kommer och river i träden?

– Nej, absolut inte. Jag hade nog den magkänslan, jag undrade hur det skulle bli och vilka människor som skulle komma, men alla har varit jättetrevliga och otroligt tacksamma för att de har fått hämta äpplen gratis också. Så det har varit en win-win både för mig och för dem, säger Camilla Ekman.

Hon säger att det känns som att man gör en samhällsgärning när man delar med sig av sina äpplen.

– Alltså att man kan hjälpas åt och ta hand om saker som vi har i vår natur och i Sverige, och slippa köpa frukt i affären när det finns i trädgården, säger Camilla Ekman.

Så tar du hand om dina äpplen

Gör must. Sveriges pomologiska sällskap har sammanställt en lista på musterier där privatpersoner kan lämna in sin frukt till mustning.

Dela med dig. På nätet finns en rad fruktförmedlingar som för samman personer som har respektive vill ha äpplen.

Lagra. Höst- och vinteräpplen kan lagras svalt och mörkt.

Torka. Skär tunna skivor och torka i ugn eller på pinne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.