Anställd på Ikea i Västerås fick ström genom kroppen – nu tvingas möbeljätten böta

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2015 fick en anställd på Ikea i Västerås ström genom kroppen. Nu får möbelföretaget böta 400 000 kronor, enligt ett utfärdat strafföreläggande.

Olyckan skedde i samband med rengöring av ett vattenbad. Strömmen genom kroppen ledde till bränn- och nervskador och nästan ett års heltidssjukskrivning för den anställde.

En månad tidigare skedde en liknande olycka. Därför menar åklagaren att olyckan i augusti hade kunnat förhindras om företaget hade utrett orsaken till den tidigare händelsen. Åklagaren rubricerar händelsen som arbetsmiljöbrott.

– I samband med olyckan åtgärdades felet och samtliga liknande maskiner i hela Sverige kontrollerades. Vi hade också en nära dialog med medarbetaren. Vi har haft enstaka liknande stötincidenter efter olyckan i Sverige. Alla incidenter rapporteras och följs upp, säger Jonas Fjäll, nuvarande butikschef för Ikea i Västerås.

Jonas Fjäll var inte butikschef på Ikea i Västerås när olyckan inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.