Abraham Ukbagabirs dom fastställdes i hovrätten. Foto: SVT

Ikeamördaren misshandlad i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ikeamördararen Abraham Ukbagabir misshandlades brutalt av en annan fånge på Salberga-anstalten, uppger tidningen Expressen. Nu tvingas han byta anstalt – för andra gången.

Enligt tidningen uppdagades det hela när en fångvaktare fick se hur Abraham Ukbagabir ramlade ut genom dörren från en produktionslokal. Där ska han ha blivit liggande på golvet.

På plats konstaterades att han fått skador i ansiktet. Enligt Kriminalvårdens handlingar som Expressen tagit del av ska den morddömde efter attacken ha placerats i isoleringscell ”med hänsyn till att det föreligger fara för den intagnes liv eller hälsa”.

Flyttades till Salberga

Det var den 10 augusti förra året som Abraham Ukbagabir gick till dödlig attack mot en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås. Ukbagabir dömdes till livstids fängelse och har sedan domen suttit på Kumla.

Enligt Expressen som citerar Kriminalvårdens handlingar har Ukbagibir periodvis suttit isolerad på Kumla för sin egen säkerhets skull.

Men den 25 augusti bedömdes situationen som ohållbar och Ikea-mördaren flyttades till Salberga-anstalten. Fyra dagar senare inträffade misshandeln.

Under fredagen 9 september beslutade Kriminalvården att återföra Abraham Ukbagabir till Kumla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet