Prognosen: Individ- och familjenämnden i Västerås går 170 miljoner back

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningen anmälde själva att deras ekonomi kraftigt avviker från budgeten som de fått. Delårsrapporten pekar både på kostsam missbruksvård och att de inom vissa områden blir många fler ärenden än beräknat.

– Vi har ett jättestort underskott och försöker komma tillrätta med det på alla plan, säger nämndordföranden Ann-Louise Molin Östling (S). Delårsrapporten från Individ- och familjeförvaltningen i Västerås redovisar hur året har gått hittills och hur prognosen ser ut framöver. Den visar på röda siffror, de räknar med att spendera 170 miljoner kronor över sin budget.

Dels har förvaltningen jämfört sina kostnader med Uppsala och kommit fram till att Västerås har en oskäligt hög kostnad för missbruksvård.

– Det handlar framförallt om att vi tidigare har utökat det förebyggande arbetet och har personer som är kvar i dyra placeringar trots att det kanske inte är det bästa fortsätter hon.

Fler ärenden också orsak

När det gäller andra delar av socialtjänsten så har exempelvis skyddsplaceringar för våld i nära relationer ökat med 23 procent jämfört med samma period förra året.  Ärenden som gäller barn och unga har dubblerats jämfört med samma tid förra året.  Kommunen har också dyrare placeringar än tidigare och en ökning av konsultkostnader i samband med placeringar, enligt rapporten. När det gäller arbetet framåt har de en lista på åtgärder de ska utreda och en del kommer börja gälla snart, bland annat en ny policy för sociala bostäder.

– Med det blir inte så mycket snabbt när man har människor i andra änden, säger nämndordföranden Ann-Louise Molin Östling (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.