Foto: TT

Industrin skriker efter folk

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens prognos inför 2017, som presenterades idag, visar att behovet av kompetent arbetskraft inom industriteknik kommer att vara stort – inte minst i Västmanland.

Idag höll Arbetsförmedlingen ett möte i Västerås, där man redovisade resultaten av den undersökning som har gjorts om arbetsmarknaden i Västmanlands län.

Läs mer: Svensk arbetsmarknad fortsatt stark

Undersökningen visar bland annat att det framöver kommer att behövas rekrytering av kvalificerad arbetskraft inom den industritekniska sektorn.

– Det finns ett behov av både ingenjörer och civilingenjörer, men också andra yrkesgrupper som är kopplade till det industritekniska programmet på gymnasiet, där det kommer behöva ersättningsrekryteras på grund av pensionsavgångar, säger Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Marcus Löwing, Arbetsförmedlingen. Foto: Melker Blomberg/SVT

Intresset lågt bland unga

Generellt sett är intresset lågt för den här typen av utbildningar, enligt Marcus Löwing. Han tror att det kan bero på att många inte ser industrin som en framtidsbransch, i och med att det har försvunnit en del jobb inom sektorn.

Läs mer: Storstäderna vinnare i jobbtillväxten

Men Marcus Löwing betonar att industrin kommer att spela en stor roll i Västmanland även i fortsättningen. Bristen på kvalificerad arbetskraft inom industriteknik är särskild tydlig i Västmanland jämfört med andra delar av landet, menar han.

– Man ska komma ihåg att industrin i just Västmanlands län är och kommer att fortsätta vara en väldigt stor del av arbetsmarknaden, där det kommer behöva rekryteras personal. Vi skulle vilja se att fler hittar till de här utbildningarna, säger han.

Digitaliseringen kräver ny kompetens

Att vissa jobb har försvunnit inom den industritekniska sektorn beror till stor del på att mycket har automatiserats, enligt Marcus Löwing.

– Produktionssätten har förändrats, och arbetsmiljön är en annan. På senare tid har digitaliseringen spelat en stor roll i branschens omvandling, och det ställer också krav på nya kompetenser hos de som behövs rekryteras, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.