Ingen gårdsförsäljning av alkohol i Västmanland – regeringen säger nej. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ingen gårdsförsäljning av alkohol i Västmanland – regeringen säger nej

Publicerad

Region Västmanlands ansökan om att få bli försöksregion för gårdsförsäljning av alkohol nobbas av regeringen. Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd (M), som föreslog att regionen skulle få bli försöksregion är besviken.

– Att tillåta gårdsförsäljning skulle stärka såväl arbetsmarknaden, företagandet som turismen i Västmanland, något som vi är i stort behov av, säger han.

Under onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det inte kommer bevilja region Västmanlands ansökan om att få bli försöksregion för gårdsförsäljning av alkohol. Frågan om gårdsförsäljning ska istället utredas fram till och med december 2021.

Inte första försöket

Det är inte första gången som Moderaterna i Västmanland försöker få till gårdsförsäljning av alkohol. För tre år sedan lade Moderaterna en motion om gårdsförsäljning i regionfullmäktige och i kommunfullmäktige Västerås.

– Frågan om småskalig gårdsförsäljning utreds nu för tredje gången av regeringen och det är uppenbart att de inte kommer tillåta små entreprenörer att utvecklas i Västmanland. Att skylla på systembolagets monopol och folkhälsouppdrag samtidigt som systembolaget tillåts köra hem litervis av ren sprit till dörren känns riktigt illa säger Åsa Coenraads, riksdagsledamot (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.