Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundets Ingrid Edman tycker att hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth spelar ut fel kort. Foto: SVT

Vårdstrejken avblåst i Västmanland: ”Regionen drog samhällsfarakortet igen”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet drar tillbaka strejkvarslet i Västmanland, efter att regionen hävdat att strejken vore samhällsfarlig och varnat för indragna semestrar.

– De har dragit det där kortet alldeles för många gånger, säger Ingrid Edman, ordförande i Vårdförbundet Västmanland.

Strejken skulle ha startat den 11 juni och handlar om att Vårdförbundets medlemmar vill ha kortare arbetstid.

– Mellan 60 och 70 medlemmar skulle vi ta ut i strejk och det blir lite konstigt när regionen säger att om de personerna inte är på jobbet, då faller vården i Västmanland, säger Ingrid Edman.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Vad menar ni med samhällsfara?

– Det innebär lidande och skada för patient, till exempel genom att man får sin operation framskjuten, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland.

Varslet omfattade bland annat sjukvårdsrådgivningen på 1177, enheten för planerade operationer i Sala, operation och dagkirurgi i Köping och regionens personalpool.

– Efter att vi har dragit tillbaka varslet har många medlemmar kontaktat oss och varit frustrerade. De ser ju att man i Sala och Köping drar ned under jul, sportlov, påsklov och så vidare, och då är det inte samhällsfarligt, säger Ingrid Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet