Så ska sjögull stoppas – ny prototyp testas i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland lägger ut nya prototyper för bekämpning av sjögull i ett tjugotal bestånd i Mälaren. Man har tidigare använt ramar med fiberduk som har lagts ut, men provar nu en ny strategi: Flytdukar.

Växten sjögull påminner om en liten gul näckros och sprider sig lätt, men är invasiv och skadlig. Det är därför viktigt att försöka begränsa utbredningen. Den invasiva arten kan till exempel spridas när en båtmotor kör igenom växterna. Mälaren är drabbad på ett flertal ställen i Västmanland och Sörmland.

– Klipper man av en liten växtdel som tillåts flyta iväg så blir det ett bestånd nästa år. Det går väldigt snabbt med spridningen, säger Carina Tennfors, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

I dagsläget uppskattar man att det finns drygt elva hektar sjögull i Mälaren. Länsstyrelsens förhoppning är nu att kunna ersätta de ramar som man tidigare använt som visat sig ha en kort livslängd. De nya flytdukarna uppskattas ha en livslängd på tio till tolv år. Projektet med att bekämpa sjögull är ett samarbete mellan Sörmland och Västmanland som tampas med de många bestånden.

Se när de nya dukarna läggs ut i klippet.

Växten sjögull påminner om en liten gul näckros och sprider sig lätt, men är invasiv och skadlig. Foto: SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.