Foto: Adam Ihse/TT

Astronauten Jessica Meir: ”Västerås är speciellt för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Meir är vår nästa svensk i rymden efter Christer Fuglesang. Svensk-amerikanskan väntar bara på ett uppdrag och kan vara på väg om tre-fem år. Just nu är hon på besök i Sverige och hjärtat klappar extra för Västerås där delar av hennes släkt bor.

Nasa-astronauten Jessica Meir, 39 år, är född i USA, men eftersom hennes föräldrar var svenska medborgare vid hennes födsel så har hon dubbla medborgarskap. Hennes mamma Ulla-Britt är ursprungligen från Västerås, där hon träffade Jessica Meirs pappa som är från Israel. Hennes två äldre syskon är födda i Örebro och Arboga.

Besökt Västerås flera gånger

Jessica Meir har släktingar i Västerås och har besökt staden flera gånger.

– Västerås betyder mycket för mig eftersom det är min mammas hemstad. Vi har promenerat mycket där och besökt min mammas favoritbro, jag har ett foto hemma på den bron och utsikten från den, säger hon.

Väntar på ett uppdrag

Redan som femåring bestämde sig Jessica Meir för att hon skulle bli astronaut och förra året avslutade hon sin grundläggande astronaututbildning. Nu väntar hon bara på ett uppdrag från Nasa.

– Det kan ta ett till tre år innan jag får ett besked och sedan måste jag träna ungefär två år innan jag kan resa. Det handlar i så fall om en resa till en rymdstation, säger hon.

Firar Fuglesang

Just nu är hon och mamma Ulla-Britt i Sverige för att fira tioårsjubileet av Christer Fuglesangs första rymdresa 2006. Tre år senare gjorde han sin andra resa, men sedan dess har ingen annan svensk besökt rymden. Men nu står Jessica Meir alltså på tur och det svenska mediaintresset har varit stort.

– Det är bara att vänja sig, skrattar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.