Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte pratat med SD” Hör toppolitikerna i Region Västmanland om möjliga samarbeten efter valet. Foto: Maja Tengnér/SVT

Jämnt valresultat i Region Västmanland – nu väntar tuffa förhandlingar om makten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett jämnt resultatet i valet till Region Västmanland enligt de preliminära valresultaten. Ingen av de kända alternativen ser ut att få någon tydlig majoritet. Nu väntar tuffa förhandlingar om vem som ska styra sjukvården nästa mandatperiod.  

Det ser ut att jämt mellan blocken i Region Västmanland, och ett maktskifte kan bli möjligt om Liberalerna eller Centerpartiet väljer den borgerliga sidan efter valet. Nu väntar hårda förhandlingar om vem som ska bestämma över bland annat sjukhus, vårdcentraler och länstrafik de kommande fyra åren.

SD och KD vinner mandat i regionfullmäktige

När 160 av 170 är räknade ser Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ut att gå starkast fram i valet till Västmanlands regionfullmäktige. Om resultatet står sig får Sverigedemokraterna 14 mandat (+2) och Kristdemokraterna 6 (+1). Det nuvarande styret bestående av S, C och L ser ut att backa med 3 mandat. Enligt det preliminära valresultatet blir Socialdemokraterna fortsatt största parti i regionfullmäktige med 26 mandat (-1).  

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

I klippet: ”Vi har inte pratat med SD” – Hör Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna i Region Västmanland.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet