Järnåldersgravar grävs ut när E18 ska breddas

Uppdaterad
Publicerad

Just nu arbetar arkeologerna för högtryck längs E18 inför ombyggnaden av vägsträckan mellan Köping och Västjädra.

Tre lokaler grävs ut under våren och sommaren. Och redan har fina föremål grävts fram.

Redan förra hösten inleddes arbetet på tre andra platser. I närheten av Köping fann man gravar där man förutom rester av människor kunde hitta många föremål relaterade till hästar. Det kan indikera ett nära förhållande till djuren i vissa högre klasser.

Två perioder

Utgrävningsplatsen vid Häljeby ligger majestätiskt på en klipphäll ovanför E18. Där ser redan arkeologerna att människor varit under minst två tydliga perioder: den första runt år noll, det vill säga äldre järnålder. Den andra perioden där de ser att människor varit på platsen är under yngre järnålder, runt 600 år eKr.

Ombyggnationen av E18 Köping-Västjädra

– I de äldre järnåldersgravarna finns det framför allt brända ben, sen under folkvandringstiden/vendeltiden så är det mer föremål: det kan vara pärlor, keramik och annat, säger Katarina Appelgren som är projektledare för utgrävningarna.

Katarina Appelgren projektledare för utgrävningarna längs E18 är nöjd med hur utgrävningarna flutit på hittills. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Hör projektledaren berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationen av E18 Köping-Västjädra

Mer i ämnet