Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hoppas att det kommer bli jättefint”, säger Mats Harrysson, förvaltare för Asköviken på Länsstyrelsen. Se hur den flytande jättegrävaren jobbar på vattnet i naturreservatet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Jättegrävare ska ge mer fågelliv utanför Västerås: ”Ser lite kladdigt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Flytande på pontoner tar sig jättegrävaren fram i Askövikens naturreservat utanför Västerås. Det som vid en första anblick ser ut som förstörelse ska tvärtom skapa mer livsutrymmen åt fåglarna.

– Det ser lite kladdigt ut, men det ska bli en födosökslokal innanför vassarna här som fåglarna älskar, säger Mats Harrysson, förvaltare för Asköviken på Länsstyrelsen.

Arbetet sker för att få bättre livsmiljöer i fågellokalerna, alltså platser där fåglar lever och häckar.

För drygt 20 år sedan gjordes det första stora arbetet med att skapa bättre livsmiljöer för fåglarna i Asköviken. Och nu är det dags igen. En stor, så kallad amfibiegrävare skapar mer öppna vattenytor och därmed mer mat och skydd för häckande fåglar som gäss, doppingar och rovfåglar.

Skyndar innan fredningsperioden

Arbetet pågår för fullt, för det är bråttom. Den 1 april infaller fågelskyddsperioden och då tar arbetet en paus till i vinter.

– Vi lämnar fåglarna ifred så de häckande fåglarna kan föda upp sina ungar, och så återupptar vi arbetet i vinter efter höstfågelflytten, säger Mats Harrysson.

I klippet ovan: Se hur den flytande jättegrävaren jobbar på vattnet.

Fågelskådaren Lars om åtgärderna: ”Såg tranorna para sig”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer bli jättebra”, säger Lars Dahlberg, en av de fågelskådare som regelbundet besöker Asköviken för att titta på fåglar. I videon ser du fåglar och hör vad förbättringarna kan göra för fågellivet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.