• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Nio kommuners vatten tävlade om att bli Svealands bästa och ta sig till riksfinalen. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

”Friskt, porlande eller lite tyngre” – tuff utmaning när bästa kranvattnet skulle utses

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen ställdes kranvattnet från nio mellansvenska kommuner mot varandra i ett stort smaktest i Västerås.

– I början när man provar så tänker man att de smakar likadant allihopa, men sen när man sitter och jobbar fram och tillbaka så känner man faktiskt, inte stora skillnader, men skillnader, säger Gunilla Hultgren Karell vinexpert.

Nio kommuner hade lämnat vattenprover som juryn skulle analysera och sen utse två vinnare ifrån: Katrineholm, Strängnäs, Eskilstuna, Uppsala, Nacka, Södertälje, Västerås, Sala och Kungsör.

Två av kommunerna fick hedersomnämnande: Kungsör och Katrineholm.

– Man kan känna olika densitet i vattnet, vilken munkänsla det har; porlande, friskt eller lite tyngre. Om vattnet är torrt- det låter helt galet men ett vatten kan faktiskt vara torrt, säger Pär Strömberg vinexpert.

Nacka och Strängnäs vinnare

De fyra jurymedlemmarna, de ovan nämnda dryckesexperterna samt Niklas Hjulström, teaterchef Länsteatern Västerås och Amir Kheirmand, vinnare av tävlingen Sveriges mästerkock, hade till slut valt de två vinnarna som går vidare till riksfinalen: Nacka och Strängnäs kommun.

– Det känns utmärkt och ett kvitto på allt hårt arbete vi lägger ner med vår vattenproduktion, säger Markus Nylander avdelningschef Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.