Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I augusti 2008 hittades en kvinna död i sin säng i Hallstahammar. Foto: SVT /arkiv

Två gamla mord i Västmanland kan vara nära lösning

Uppdaterad
Publicerad

De elva olösta mordfallen som gäckat polisen i Västmanland kan bli 10, eller till och med 9.

– Vi har två fall som vi kommit vidare med. Det en är mordet på den 49-åriga kvinnan som dog i Hallstahammar 2008. Sen har vi också mordet på politikern Pär Axelsson 2002 men det vill jag inte gå in på än, säger Ove Dahlberg som ingår i polisens kalla fall-grupp.

Det var den 26 augusti 2008 som en 49-årig kvinna hittades död i sin säng i lägenheten i Hallstahammar. I klippet berättar SVT:s reporter kort om fallet.

Det har gått över tio år sedan utredningen lades ned och analysmetoder för bevis har blivit bättre. Därför har Dahlberg och hans kollegor skickat in bevis från mordplatsen till Nationellt forensiskt centrum (NFC) på nytt och tror att det finns goda chanser att resultaten leder de framåt i utredningen.

”Närmare ett gripande idag än när vi började”

 – Vi använder bland annat nya analysmetoder när det gäller DNA och fingeravtryck som vi har från platsen, säger Ove Dahlberg

Det finns fler anledningar för kalla fall gruppen att lägga all sin kraft på mordet i Hallstahammar.

– Vi har fått en hel del nya uppgifter i samband med förhör som vi hållit. Jag skulle säga att vi  är närmare ett gripande i dag än vi var innan vi började.

Dahlberg vill inte gå in på några detaljer kring förhören.

–  Om man säger så här. Vissa personer kanske inte har samma lojaliteter i dag som de hade när polisen förhörde de för tio år sedan.

Kalla fall gruppen är vanligtvis stationerad i Uppsala men befann sig i Hallstahammar och Västerås hela tisdagen.

– Vi har fullt fokus på det här mordet nu och än så länge är jag positiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.