Foto: Christoffer Söderman / SVT

Därför ska du inte slänga fimpar i dagvattenbrunnar

Publicerad

Under sommaren och hösten pågår en kampanj i Västerås som ska minska nedskräpningen. En del av projektet är att fästa 30 stycken dekaler vid dagvattenbrunnar runt om i kommunen för att på så sätt minska antalet fimpar som slängs där i.

Cigarettfimpar som hamnar i dagvattenbrunnarna i Västerås förs vidare direkt ut i Mälaren. När fimparna hamnar i naturen bryts filtret på cigaretten ned till mikroplaster, som utgör ett hot mot miljön.

Därför hoppas kommunen och Mälarenergi att den nya kampanjen ska få folk att sluta slänga fimpar i dagvattenbrunnarna.

– Det skulle bli stor skillnad. Om vi minskar antalet fimpar i Mälaren så kommer vi få bättre kvalitet på vattnet. Vi badar och tar dricksvattnet därifrån, så alla vill ju ha ett renare vatten, säger Melissa Martinez, miljöingenjör på Mälarenergi.

#rentvästerås

Mellan maj och oktober i år kommer Västerås tillsammans med lokala aktörer genomföra flera insatser för att försöka minska nedskräpningen i kommunen. Särskilt fokus kommer ligga på fimpar och allmän nedskräpning.

Förutom att sätta upp dekalerna på dagvattenbrunnarna kommer även synliga allmänna askkoppar placeras där de behövs, bussarna dekoreras med loggan #rentvästerås samt initiativ där man uppmuntras att plocka skräp tillsammans startas.

Tillsammans med en kommunal plastbantningssatsning så kommer notan för projekten att hamna på 1,5 miljoner kronor.

Källa: Västerås stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.