Foto: Daniel Hedström/SVT

IS-klotter på kyrka i Västerås – syriska kristna rädda för att gå dit

Uppdaterad
Publicerad

Katolska kyrkan i Västerås har sprejmålats med den arabiska tecknet för N på flera ställen – ett tecken som har använts av terrorsekten IS i samband med attacker mot kristna.

Ingen i kyrkan vill ställa upp på en intervju framför kameran men säger att tecknet betyder att man har i syfte att återkomma och då döda människor. Och tecknet har använts av terrorsekten IS.

– ”N” står för ”nasrani”, som betyder ”kristna” i det arabiska språket. Det förekommer också i koranen. Trots att både kristna och judar garanteras skydd inom islam har man i Irak och Syrien, i IS-kontrollerade områden, markerat egendom, bilar, hem, affärer med just den här bokstaven. Det har föregått attacker då man har tvingat ägarna att lämna sina hem, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi.

”Måste tas på allvar”

Enligt honom kan märket ha gjorts av våldsbejakande extremister eller någon som har inspirerats av dem.

– Det är polisens och Säpos uppgift att ta reda på vem som kan ha stått bakom det här, om det är våldsbejakande islamistiska extremister eller om det är någon form av pojkstreck. Det återstår att se. Men oron måste man ta på fullt allvar, säger han.

Klottret på katolska kyrkan i Västerås. Foto: Daniel Hedström/SVT

Kyrkan polisanmälde händelsen som fick brottsrubriceringen klotter. Samma dag lades ärendet ner med motiveringen att ”spaningsuppslag saknas”.

Inte tidigare förekommit i Sverige

Katolska kyrkan tycks ha varit förskonade från den här typen av klotter. Enligt biskop Anders Arborelius, nyligen utnämnd till kardinal, är det så vitt han vet första gången det har hänt i Sverige. Mohammad Fazlhashemi delar den uppfattningen.

Magdalena Bergqvist är medlem i församlingen. När hon såg tecknen blev hon till en början rädd, sedan arg.

– Det här känns inte bra, det är ett hot mot kyrkan, säger hon.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.