Kjell Höglund porträtterad 1984. I dag bor han i Västerås. Foto: TT

Kjell Höglund årets Cornelisstipendiat

Uppdaterad
Publicerad

Det blir sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund som tar emot årets Cornelis Vreeswijk-stipendium, skriver Expressen.

”Årets pristagare är en grubblare och levnadskonstnär vars verk har påverkat generationer av svenska musiker. En både dunkel och diskbänksrealistisk diktare vars esoteriska humor kastar sig mellan Bibelns gestalter och bardiskens spöken, mellan skurkar, helgon och vanligt folk” — så lyder motiveringen till priset till Höglund från juryn, som består av en representant från Aftonbladet respektive Expressen samt advokaten Anders Pethrus.

Lång karriär

”Genesarets sjö”, ”En stor stark” och ”Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför” är några av de mest kända låtarna den egensinnige och mytomspunne Kjell Höglund skrivit under sin långa karriär.

Artisten gav ut sitt första av 14 fullängdsalbum redan 1971 — men har under sitt brokiga liv även skrivit en rad böcker med esoteriskt innehåll, avlagt en fil kand-examen i sociologi, pedagogik och praktisk filosofi — samt fyllt rollen som den jämtländska republikens officielle schaman.

I början av 1990-talet nådde Kjell Höglund en ny och yngre publik, som bland annat ledde till nyinspelningar av låtarna ”Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför” och ”Man vänjer sig”.

Egen klubb

Den kultstatus Höglund uppnått under sin långa karriär har lett till att han också har fått en klubb uppkallad i sitt namn, Kväll Höglund i Stockholm, där man bara spelar artistens låtar. Wille Crafoord har också skrivit en ”bombastisk rockopera” baserad på artistens låtskatt, ”Nattropolis”, som i februari 2020 hade premiär på Höglunds stamhak i Västerås, där han numera bor.

Cornelisstipendiet på 500 000 kronor delas ut under en ceremoni på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.