Kolsva kommundelsförvaltning läggs ner. 32 ja-röster mot 17 nej avgjorde saken i ett extrainsatt kommunfullmäktige i Köping. Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Kolsva kommundelsförvaltning kommer läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart, Kolsva kommundelsförvaltning läggs ner. 32 ja-röster mot 17 nej avgjorde saken i ett extrainsatt kommunfullmäktige i Köping på måndagen.

Efter en lång och bitvis hård debatt kom beslutet att lägga ner Kolsva kommundelsförvaltning.

Kommunpolitiker från flera partier tog upp hur frågan om Kolsva har diskuterats i sociala medier, där rykten och personliga påhopp blandats med reaktioner och information om hur man exempelvis skulle kunna överklaga.

– Jag förstår inte varför det måste gå så fort, frågade sig Silpa Laitio-Karlsson (C).

Roger Eklund (S) påpekade att man börjat utreda det redan i juni 2017.

Kolsvas egna förvaltning har funnits sen 1986 och har haft hand om skola, äldreomsorg, fritidsanläggningar och bibliotek.

Syftet med kommundelsförvaltningen och nämnden var att bevara närdemokratin. Nedläggningen är en del i en större plan på omorganisering i Köpings kommun för att effektivisera administrationen och det har väckt starka protester bland Kolsvabor.

Närdemokrati eller hela kommunen

Majoriteten poängterade att förslaget handlar om hela kommunen och att det inte handlar om att förändra verksamheten i Kolsva. Men debatten landade gång på gång i Kolsvafrågan och SD, KD och C oroade sig över närdemokrati och processen bakom förslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.