Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett stort antal olika bilar var med och tävlade, allt från modernare rallybilar till klassiska Volvo PV och Saab 900. Foto: Johan Borehed/SVT

Klassiska Röforsloppet tillbaka i skogarna utanför Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ställdes loppet in på grund av för få anmälningar. I år var det klassiska Röforsloppet tillbaka för 83:e gången och behövde till och med starta kölista på grund av antalet anmälningar.

– Det är helt sjukt, men jätteroligt, säger SMK Arbogas ordförande Håkan Persson.

Inne i skogen strax utanför Arboga ringlar sig en klassisk backe i form av en grusväg, som sedan 1935 har stått värd för Röforsloppet som samlar motorentusiaster från Sverige och Europa. Mellan 50- och 60-talet var backtävlingar inte lika populära och loppet var under den perioden Sveriges enda backtävling.

Sveriges äldsta backtävling

Då man har hållt igång sedan mitten av 30-talet från och till är man Sveriges äldsta och möjligtvis även världens äldsta backtävling i motorsport. Senaste uppehållet hölls på grund av covid, och ett litet antal anmälningar under 2022 ledde till inställd tävling. I år har dock anmälningslistan blivit överfull och ett kösystem fick startas av den lokala motorklubben.

I skogen utanför Arboga snurrar däcken på alla möjliga olika fordon, allt från klassiska Volvo PV och Saab 900, till modernare rallybilar och motorcyklar. Många är de som vill känna på banan, då den är helt i grus med sina utmanande delar.

– Det finns en S-böj i mitten av banan, den är rolig. Där får man hålla tungan rätt i mun, berättar ordförande Håkan Persson.

Efter tre års uppehåll är nu klassiska backtävlingen Röforsloppet tillbaka och lockade ett rekordstort intresse i form av startanmälningar. Foto: Johan Borehed/SVT

Hoppas på 90-årsjubileum

Evenemanget lockade flertalet motorintresserade besökare och förhoppningen för motorklubben är att kunna hålla på länge till.

– Gärna till ett 90-årsjubilieum, avslutar Håkan Persson.

I klippet ovan kan du se ett par av bilarna samt få ett antal röster från rallyförarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.