Foto: SVT

Äventyrsbad får kritik efter flera olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Det hörs på namnet att det kan handla om en eller annan risk. Men vad kan man begära av ett äventyrsbad när det gäller säkerhet? Evelina Lundström säger att fem av hennes kompisar alla skadade sig på något sätt vid första besöket på Västerås actionbad Kokpunkten.

– Först var jag chockad och kände ingenting, sedan kom det blod över hela golvet, säger Evelina Lundström.

Hon hade hamnat upp och ned i Inside out, en av de lugnare rutschkanorna på Kokpunkten. I slutet finns en räfflad matta, till för att det inte ska vara halt att gå upp ur vattnet, men Evelina slog emot mattan hårt och rev upp stora sår i benet.

– Jag tycker att det är konstigt, den snällaste banan och så får jag sår som troligen kommer att ge mig ärr resten av livet, säger hon.

Ser allvarligt på händelsen

Verksamhetschefen säger sig ta mycket allvarligt på händelsen och funderar nu på att dels byta ut mattan. Dessutom vill han ändra reglerna för hur badgästerna ska förhålla sig, om de får åka mer än en person åt gången på badringarna.

– Vi har fått signaler om att fler har gjort sig illa och ska göra allt vi kan för att det inte ska hända igen, säger Johan Björkman.

Sedan actionbadet öppnade för drygt tre månader sedan har det enligt Johan Björkman på 40.000 besök skett mindre än tio olyckor av allvarligare sort.

– Det var främst under teståken, där det exempelvis hände att en person bröt flera revben, vi vidtog en mängd åtgärder efter det och är noga med att utbilda all personal i säkerhetsfrågor, säger Johan Björkman.

Evelina säger att samtliga i hennes sällskap på fem personer fick någon typ av skada, men att de andra klarade sig med ett blåmärke eller litet skrubbsår.

”Kommer alltid hända olyckor”

Ska man inte tåla lite smällar under ett äventyr?

– Jo, det är klart och jag gillar att bada, men jag tänker på min kompis som har barn och inte vill att något farligt alls ska hända dem, säger Evelina Lundström.

– Tyvärr kommer det alltid att hända olyckor på äventyrsbad, men vi ska göra allt vi kan för att hålla så hög säkerhet som möjligt och det ska vara utmanande, inte farligt, säger Johan Björkman.

När det gäller reglering av säkerheten berättar verksamhetschefen att utrustningen, rutschkanorna, räknas som tivolianordningar och är godkända av certifierade besiktningsmän.

– Vår utrustning är från Tyskland och vi följer även det tyska regelverket, men det finns inte riktigt någon bra reglering av säkerhetsfrågor för äventyrsbad i Sverige, säger han.

Inspektion nästa år

Konsumentverket färdigställde förra året, med anledning av att det tidigare inträffat flera dödsolyckor på andra äventyrsbad i Sverige, en vägledning för badanläggningar med målet att förebygga personskador.

Den tillämpliga lagen är produktsäkerhetslagen, som anger att varor och tjänster som näringsidkare erbjuder konsumenter ska vara säkra.

Ansvarig handläggare på Konsumentverket är Maria Lindstedt, och hon säger att det under nästa år kommer att bli inspektion av ett antal badanläggningar i landet.

– I nuläget vet vi ingenting om Kokpunkten med vi kommer troligtvis att göra ett besök där nästa år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.