Vattensköldpaddan som la ägg vid Skitviken i Västerås. Foto: Magnus Sannemalm

Babyboom på gång bland sköldpaddorna i ”Skitviken”

Publicerad

Då och då har två sköldpaddor synts till vid den så kallade ”Skitviken” i Västerås. Nu visar det sig att även sköldpaddsägg har hittats vid samma ställe.

Det var när Magnus Sannemalm var ute på kvällspromenad med hunden Ludde som han såg något oväntat vid strandkanten. Han trodde först att han hade sett en sten men insåg snabbt att det var en sköldpadda.

Skulle flytta sköldpaddan

Magnus Sannemalm bestämde sig för att flytta på sköldpaddan för att den skulle ligga mer säkert, så att ingen skulle trampa på den.

– När jag närmade mig den insåg jag att den hade grävt ett hål och höll på att lägga ägg. Jag såg väl runt 5-6 ägg, så jag bestämde mig för att den skulle få fortsätta ifred, säger han.

LÄS MER: Folkkäre Skalman är död

Per-Anders Barkskog, hobbyuppfödare av landsköldpaddor berättar för SVT Västmanland att det är två vattensköldpaddor som lever vid Skitviken. Det är en art som heter gulbukad vattensköldpadda, på latin: Trachemys scripta scripta.

Tror inte äggen klarar sig

Per-Anders Barkskog tror inte att sköldpaddsäggen kommer att klara sig.

– Jag vet inte exakt med den här arten men det är nog för låga medeltemperaturer och för få soltimmar för att äggen ska kläckas, det skulle behöva vara runt 25-30 grader, säger han.

Han tror däremot inte att sköldpaddorna skulle ha några problem med att ta sig upp från gropen om äggen skulle kläckas.

Problem med vattensköldpaddor

Trots att vattensköldpaddorna verkar må bra nere vid Skitviken menar Per-Anders Barkskog att det är otroligt viktigt att inte släppa ut sköldpaddor i  den svenska naturen.

– Tyvärr är det väldigt vanligt att sköldpaddor blir utsläppta i naturen. Det är rent av olagligt och vi vill inte ha dem i naturen, då blir det fel balans. Djurägare måste ta ansvar över sina djur, säger Per-Anders Barkskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.