Foto: SVT

Kommunalråd petas som Socialdemokraternas toppkandidat: ”Så är livet som politiker”

Uppdaterad
Publicerad

På ondagen meddelade Socialdemokraterna i Skinnskatteberg i ett pressmeddelande att man väljer att satsa på en ny kandidat i topp på partiets fullmäktigelista till höstens val. Med andra ord blir det inte nuvarande kommunalrådet Lena Lovén Rolén.

– Jag vill inte gå in på exakt varför, men det handlar inte om någon konflikt, säger Fredrik Wigerskog, ordförande i Skinnskattebergs Socialdemokratiska Arbetarekommun.

När SVT Nyheter Västmanland når Wigerskog är han fåordig om varför man väljer att satsa på ett annat namn.

– Jag har fört samtal med ett gäng partikamrater inför att vi ska sätta fullmäktigelistan och vi har landat i att vi lanserar en ny kandidat.

Varför då?

– Jag vill inte gå in på exakt varför, men det handlar inte om någon konflikt.

– Vår bedömning är att vi gör så här istället. Det är ingen hemlighet att de senaste fyra åren varit tuffa, både för partiet och för Lena. Det är tufft att styra i minoritet, med en majoritet emot oss.

Och för Lena?

– Jag vill inte gå in på det, alla vet redan vad det handlar om.

Under våren 2021 uppdagades ett ledningsbråk mellan kommunalrådet Lena Lovén Rolén och den dåvarande kommunchefen. En utredning slog senare fast att kommunalrådet utsatt kommunchefen för kränkande särbehandling, vilket P4 Västmanland tidigare rapporterat om.

”Respekterar och accepterar beslutet”

Lena Lovén Rolén bekräftar att en orsak till att partiet väljer att satsa på en annan kandidat är ledningsbråket och att det inte finns någon konflikt bakom det beslutet.

– Det är som det är, så är livet som politiker. Jag respekterar och accepterar beslutet. Men hade jag fått frågan hade jag sagt ja, jag var intresserad att fortsätta.

Blev du överraskad?

– Jag hade som sagt var sagt ja om jag hade fått frågan. Men det sagt – mina känslor är inte det intressanta i det här, utan det här beslutet är det bästa för partiet och för Skinnskatteberg.

Vad innebär det här, kandiderar du till fullmäktige?

– Jag har sagt att jag kan vara ersättare till fullmäktige, men annars känner jag att det finns andra saker än politik.

Socialdemokraternas nya toppkandidat kommer att meddelas inom kort. På Socialdemokraternas årsmöte den 20 mars beslutas fullmäktigelistan i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.