Västerås stad stoppar försäljning av Rocklundaområdet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens pressträff på stadshuset i Västerås meddelade kommunstyrelsen att de inte kommer tillåta att Rocklundaområdet säljas till ett bostadsbolag.

– Nytt avtal eller återköp är det som jag ser är det möjliga alternativen i nuläget, säger Staffan Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Rocklundaområdets framtid har varit oviss under en lång period. Det efter att Rocklunda fastigheter AB och Västerås stad inte kommit överens om att förlänga det nuvarande hyresavtalet kommunen har fram till 2031.  

Under pressträffen på stadshuset var dock kommunen bestämda med att de inte tänker tillåta nuvarande ägare att sälja området till Sammhällsbyggnadsförlaget i Norden AB. Då kommunen själva anser sig ha befogenheter till att stoppa försäljningen.

– Vi har ett 25-årsavtal med en option om återköp 2031. Och vi vill ha kvar den lokala aktören vi har fattat beslut med för 15 år sedan, säger Staffan Jansson (S).

Eftersom kommunen och Rocklunda fastigheter fortfarande är i förhandling har det varit svårt att investera i att rusta upp arenorna i området. Ifall kommunen inte lyckas stoppa försäljningen kan arenor behöva byggas på andra platser.

– Då kan vi bli tvungna att hitta nya lokaliseringar och de uppdraget har vi redan gett nämnden, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott och fritid.

I klippet berättar Vicki Skure-Eriksson mer om hur utvecklingen av området kan påverkas av beslutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.