Köping satsar bland annat på påskkycklingar och målade påskägg i årets påskpynt. Foto: Melker Blomberg / SVT

Kommunerna satsar på fjäderfri påsk

Uppdaterad
Publicerad

På måndag drar påskveckan igång och då kommer påskbjörken upp på Stora torget i Västerås. Det här är andra året som Västerås stad väljer att slopa fjädrarna och allt fler kommuner går nu samma väg.

– Vi kommer inte att använda fjädrar, vi vill ha ett djurvänligt alternativ och har gått bra, säger Hanna Emilsson, parkansvarig vid Västerås stad, och berättar att förra året bytte staden från fjädrar till tyllbollar.

– I år har vi gjort om tyllbollarna till en enklare variant som mer liknar fjädrar. De är klippta som näsdukar och vi har pastellfärger som tema i år, säger Emilsson.

Tyllbollar ersätter fågelfjädrarna i Västerås stads påskpynt. Foto: SVT

Flesta väljer bort fjädrar

En rundringning till alla kommuner i Västmanlands län visar att de flesta som ska ha påskpynt på gator och torg i år kommer att välja bort fågelfjädrar.

I Surahammar kommer kommunen istället att ha konstgjorda fjädrar i påskriset, berättar Michael Andersson, gatu- och parkingenjör i Surahammars kommun.

Även påskbjörken på torget i Sala kommer att vara fri från fågelfjädrar, enligt Carina Eriksson, näringslivsutvecklare i Sala kommun.

– Det är andra året i rad som vi gör så här. Vi kommer att pynta vår påskbjörk med bland annat målade ägg och paljetter istället för fjädrar, säger Eriksson.

Här sätter trädgårdsmästarna i Köpings kommun upp påskpynt i form av påskägg i en av rondellerna i staden. Foto: Melker Blomberg / SVT

Återanvänder gamla fjädrar

Köping är den enda kommunen i länet som fortfarande använder fågelfjädrar i påskpyntet.

– Vi har en massa påskfjädrar kvar från tidigare år som vi försöker att återanvända varje år. De är från slaktad kalkon från USA, men vi har tittat på att köpa in syntetfjädrar framöver, säger Erik Häggkvist, parkingenjör vid Köpings kommun.

I Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Kungsör kommer man inte ha något påskpynt i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer