Foto: TT

Sala gjorde otillåtna upphandlingar – krävs på 1,1 miljoner av Konkurrensverket

Publicerad

Sala kommun ställs nu inför domstol av Konkurrensverket. De menar att Sala fortsatt att upphandla byggtjänster enligt ett ramavtal som gått ut.

Konkurrensverket menar att kommunen brutit mot reglerna för offentlig upphandling när man upphandlat byggtjänster av ett företag trots att det ingångna ramavtalet tidsmässigt löpt ut.

Ärendet ska nu tas upp i Förvaltningsrätten i Uppsala och Konkurrensverket kräver att Sala kommun ska betala 1,1 miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

– Direktupphandling som inte föregås av annonsering är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Rikard Jermsten, generaldirektör vid Konkurrensverket.

Sala kommun medger misstaget

Från Sala kommuns sida säger de så här:

– Det här är ett rätt klart fall där vi faktiskt inte följt gällande regler. Vi var medvetna om det, säger Inger Lindström, tf chef vid ekonomiavdelningen på Sala kommun.

Byggnationsupphandlingar

Konkurrensverket beskriver i ett pressmeddelande att Sala kommun hade ett ramavtal för ombyggnationer och reparationer av bland annat skolor, äldreboenden och idrottslokaler med tre företag. Efter att avtalet löpt ut ska kommunen ha fortsatt att tillämpa avtalet som om det fortfarande gällde. Någon ny upphandling av entreprenadarbeten gjordes inte. Det innebar att kommunen gjorde otillåtna direktupphandlingar för drygt 15 miljoner kronor.

– Anledningen till att det blev så här är att vi inte haft bemanning och vi har inte kunnat gjort en ny upphandling. Nu har vi bemannat upp så att något liknande inte ska hända i framtiden, säger Inger Lindström.

Nu ska Förvaltningsrätten i Uppsala ta upp fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer