• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Henrik Hagelin är driftchef för Erikslund köpcentrum: ”Jag tror fler kommer skaffa solceller, det finns bra ytor för det”. Foto: Audrey Erath/SVT

Solceller på taket ska minska Erikslund köpcentrums klimatpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Hittills är det bara en liten skara köpcentrum i Sverige som investerat i egna solcellspaneler. Men fördelarna kan få fler att satsa på förnybar energi. För Erikslund köpcentrum i Västerås har dessutom egna solceller inneburit att kostnaderna sänkts med tio procent.

Panelerna, både liggande och stående, har funnits på köpcentrets tak sedan februari 2018. Förra året producerades 92 MWh, hittills i år har man nått upp till 45 MWh. Erikslund är hittills det enda av Ingkas (bolaget äger bland annat köpcentrum som inrymmer IKEA) svenska köpcentrum som har egna solceller och infördes som ett pilotprojekt.

Bland andra köpcentrum i Sverige har till exempel Väla i Helsingborg haft solceller sedan 2016. Den lilla skara som hittills satsat på det här kan komma att växa framöver tack vare fördelarna.

– Ungefär tio procent av elförbrukningen tas nu från solcellerna, så att minska kostnaderna med tio procent är ganska mycket, säger Henrik Hagelin, driftchef för Erikslund.

Inga hyressänkningar

Själva investeringen kan dock vara en utmaning. Erikslund har en återbetalningsplan på 10,8 år och panelernas livslängd ligger på 20-25 år. Därför är de sänkta elförbrukningskostnaderna inget som påverkar handlarnas hyror nere i köpcentret i dagsläget.

– Där är det andra saker som i så fall påverkar hyresläget, som LED-belysning och optimering av andra system, säger Henrik Hagelin.

Hör mer i klippet om fördelarna som kan komma att få fler köpcentrum att satsa på förnybar energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.