Under tre veckor får 12 tjejer i Köping chansen att arbeta med teknik inför gymnasievalet. Foto: SVT/Emma Larsson

Sommarsatsning ska få fler tjejer att satsa på teknikutbildning

Publicerad

Under tre veckor på sommarlovet får 12 tjejer från Köping chansen att arbeta med teknik. Eftersom Köpings kommun gör en ny satsning för att få fler tjejer att välja teknikutbildningar i gymnasievalet.

– När vi har aktiviteter på grundskolorna märker vi att tjejerna är väldigt intresserade av teknik – och är duktiga på det. Men ändå söker de inte, och det är grunden till den här satsningen, säger Janne Rautiainen, processledare Teknikcollege Västra Mälardalen.

Janne Rautiainen, processledare Teknikcollege Västra Mälardalen. Foto: SVT/Emma Larsson

Han säger också att varför tjejer inte väljer teknikutbildningar kan bero på att det ofta har varit mest killar på teknikutbildningarna och att det kan påverka valet. Men att det även kan handla om intresset hos tjejerna.

Får teknikstipendium

Under veckorna får tjejerna göra tekniska övningar med KomTek och Teknikcollege i Köping. De får bland annat göra hemsidor, konstruera i 3D och prova på elektronik.

Därefter får de vara hos företagen Volvo och GKN för att lära sig om hur det är att arbeta på ett internationellt teknikföretag men även träffa kvinnor som arbetar med teknik. Efter utbildningen får tjejerna varsitt teknikstipendium på 4.000 kronor.

”Inte lätt att välja vilka som skulle vara med”

47 tjejer som ska börja årskurs nio i höst sökte utbildningen och 12 stycken kom in. Janne Rautiainen menar att intresset var stort för utbildningen.

– Det var mycket större än vad vi hade hoppats på, vi fick runt hälften av alla tjejerna i den här årskullen att söka så det var inte lätt att välja ut vilka som skulle få vara med, säger han.

”Se om det är något för mig”

Madelene Jidesjö Hollsten och Agnes Windahl från Karlbergsskolan i Köping kom båda med på utbildningen. De båda tycker det är intressant med teknik eftersom det finns så mycket att göra inom det.

Varför ville ni vara med?

– Jag sökte för jag tyckte det skulle vara roligt att få veta mer om vad teknik just är och alla olika sorters saker man kan göra, säger Madelene Jidesjö Hollsten.

Madelene Jidesjö Hollsten, Karlbergsskolan. Foto: SVT/Emma Larsson

– Jag sökte för jag är väldigt osäker i mina gymnasieval och tänkte att det här är ett väldigt bra sätt att få prova på och se om det här är något för mig och om jag vill fortsätta med det, säger Agnes Windahl.

Agnes Windahl, Karlbergsskolan. Foto: SVT/Emma Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.