Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Denna utter fångades (på bild) mitt i centrala Köping, alldeles intill ån, där den pausade för att äta lite fisk. Foto: Jakke Röntynen

Större chans att få syn på uttrar i städerna – se uttern stanna för lunch i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det större chans att få syn på utter i städerna och i Köping visade sig häromdagen en till synes hungrig lutra lutra, som mårddjuret heter på latin.

Från att ha varit nästan helt utrotad har uttern hämtat sig och börjat dyka upp på allt fler platser i Sverige, men i Västmanland har det gått lite trögare än på andra håll, berättar Johanna Arrendal, som har forskat om uttrar.

– Varför vet ingen, det har inte undersökts, men kan ha att göra med att det fåtal individer som fanns kvar på 1980-talet levde långt härifrån, det kan också handla om miljögifter eller andra parametrar som har gjort att det inte finns lika mycket föda för uttern.

Den senaste inventeringen av utter i Västmanland gjordes 2005 och enligt Johanna Arrendal har ingen räknat antalet uttrar.

– Men troligtvis är de flera tusen i Sverige idag, säger Johanna Arrendal.

I klippet ser ni Köpings bästa fiskare äta lunch, med utsikt över vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.