Köpingspastor fördömer homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Holger Strandgren i Köping och 21 andra pingstpastorer hävdar i en artikel att homosexualitet är en synd som kyrkan måste ta ställning emot.

Debatten startade den här gången i pingströrelsens tidning Dagen. Flera skribenter hade uttryckt en liberalare syn på homosexualitet, och därför skrev några pastorer ett svaromål för att tydliggöra var de anser att pingströrelsen står i frågan: Att utlevd homosexualitet är en synd, och att kyrkan måste stå upp för den ståndpunkten. 

– Gud har gett sexualiteten ett skydd i äktenskapet mellan man och kvinna, det är där vi står i frågan, säger pingstpastor Holger Strandgren i Köping, en av dem som skrev under artikeln.

Trodde fler skulle skriva under

22 pastorer skrev under artikeln som skickades runt via e-post. Holger Strandgren verkar förvånad över att det inte var fler.

– Jag visste inte hur många som skulle skriva under. Jag trodde kanske att hela pastorskåren skulle vara med och skriva under.

Medlemmar lämnar församlingen

Reaktionerna har varit många och starka, och debatten har svallat i sociala medier. Holger Strandgren säger att han också har fått mycket respons, både positiv och negativ. Det har också varit avhopp från församlingen i Köping på grund av utspelet. Hur många vill han dock inte säga.

– Jag tror att det beror på den tillspetsade debatten.

Du tror inte att det beror på vad du har skrivit under på?

– Det kan ju vara att de inte delar den värdegrunden. Det kan vara så. Jag har respekt för att vi även i vår församling har olika värdegrund och värder olika frågor olika högt eller lågt.

”Försvarare av klassisk bibeltro”

Men det är fortfarande viktigt för dig att lyfta fram den här frågan trots att det får medlemmar att lämna?

– Nej, det kan jag inte säga att det är min viktigaste uppgift.

Men du valde ändå att skriva under den här artikeln?

– Ja, som försvarare av den klassiska bibeltron som vi delar med så många kristna i hela världen.

Klicka här för att se hela intervjun Med Holger Strandgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.