Det går att ansöka om lån från och med första september. Foto: TT

Snart kan arbetslösa ta CSN-lån till körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 september kommer arbetslösa kunna ansöka om att få låna pengar från CSN till körkortsutbildning. Regeringens förhoppning är att fler ska få jobb.

Körkortslånet kom till som en reform för att göra det lättare för arbetslösa att hitta jobb. 15 000 kronor är det maximala beloppet som går att låna och det gäller i ett år.

– Jag tycker det är en bra grej. Jag har stött på jobbannonser där de har krävt körkort och de jobben har jag ju inte kunnat söka, säger Michelle Engvall som är inne på sin 26:e körlektion på körskola.

Michelle Engvall, som inte har kunnat övningsköra hemma, tror att hennes körkort kommer att kosta uppemot 20 000 kronor.

15 000 räcker inte alltid

Med fallenhet och körvana räcker 15 000 kronor med marginal, enligt Berit Johansson som är ordförande i Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.

– Men har du någon som aldrig har kört och svårt att lära sig så kostar det betydligt mer, säger hon.

Enligt Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är beloppet inte hugget i sten.

– Vi har gjort en bedömning som vi sen måste följa upp. Men vi vill inte heller att man ska få för mycket skulder, säger Ylva Johansson.

Lättare att matcha

Hon hoppas att arbetsmarknaden, genom körkortslånet, kan breddas åt båda håll.

– Det kan innebära att fler kan ta del av jobb som ligger längre från bostaden och att fler arbetsgivare lättare hittar kompetent personal.

Arbetsförmedlingen menar att det innebär en utökad möjlighet att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

– Vi ser att det finns branscher inom vilka ett B-körkort behövs och att de är i stort behov av arbetskraft. Exempelvis inom vårdsektorn och transportbranschen, säger Johan Nylander, sektionschef på arbetsförmedlingen.

Regeringen vill att fler ska kunna låna

Regeringen vill i förlängningen ge alla unga som gått ut gymnasiet möjlighet att låna till körkortet. Det är något Michelle Engvall skulle ha varit intresserad av.

– Jag tror att det är en bra investering. Det är lite som att ta studielån för att det hjälper en att komma in i arbetslivet, säger hon.

Du måste vara inskriven på arbetsförmedlingen som arbetssökande och vara mellan 18 och 48 år gammal

Du får låna till körskoleutbildning accepterade hos Transportstyrelsen och till alla delar av utbildningen oavsett om du sen vill köra upp som privatist eller via en körskola

Du får låna en gång och max till ett belopp på 15 000 kronor

Du måste betala tillbaka oavsett hur det går med körkortet

Det påverkar inte andra bidrag och lån från CSN

Källa: CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer