Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vädret kunde ju ha varit bättre, tyckte familjerna Andersson och Dahlin, som stannade till på en blöt camping i Västerås. Foto: Iris Tiitto/SVT

Kraftiga skyfall i Västerås gör campinglivet surt – ännu mer regn väntar

Uppdaterad
Publicerad

Översvämmade källare, cykeltunnlar och golfbanor. Ja, senaste dagarnas skyfall har orsakat problem i flera delar av Västmanland.

Enlig SVT meteorolog Nitzan Cohen kom det lokalt mest regn i Kolsva. Och Västerås kommun låg i Sverigetopp med 36,6 millimeter under onsdagen.

När SVT besöker en camping utanför Västerås står regnet som spön i backen men det påverkar inte humöret på luttrade campare.

– Vi ger inte upp fast det regnar, säger Christina Dahlin, som gillar att campa oavsett väder.

Under hela augusti brukar det vanligtvis komma 70-80 mm regn i Västmanland. I Kolsva norr om Köping har det under månadens två inledande dygt kommit 64,8 millimeter regn. Och mer väntar.

– Det kommer komma en hel del regn, det kommer bli över 100 mm totalt kommande dagar. Vissa stationer som kommer gå över normala mängder. Efter 10 augusti så stabiliserar det sig. Någon form av högtrycksrygg som kommer in och då blir det torrt och varmt i länet, säger SVT meteorolog Nitzan Cohen.

Uppmaning att se över sin fastighet

Mälarenergi har sedan den 30 juni fått in över 25 ärenden gällande översvämning i fastigheter. Under onsdagen gick de med anledning av de stora regnmängderna ut och uppmanade till att man ska se över sin fastighet i förbyggande syfte.

– Som fastighetsägare är det klokt att se över fastigheten, till exempel genom att inte förvara saker på golvet i källaren och se över hängrännor och stuprör, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd för Mälarenergi Vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.