Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Bergh, chef för kriminalvården på Salbergan: ”Fördomar om hård miljö” Foto: Melker Blomberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kriminalvårdschefen på Salberga: ”Vi behöver mer resurser”

Uppdaterad
Publicerad
Straffskärpningar och ökade resurser till polisen har lett till ett högre tryck inom Kriminalvården. På Sveriges näst största anstalt, Salberga i Sala, är det trångt.
– Vi måste rekrytera och grundutbilda närmare 200 personer, säger Anders Bergh, chef för kriminalvården på Salberga.

Prognosen för inflödet av intagna på Salberga ser ut att öka än mer framöver. För att klara sitt uppdrag anser Anders Bergh, chef för kriminalvården på Salberga, att regeringen måste ge mer resurser. Det här varnade han för redan i april.

– I takt med att man gör juridiska förändringar som möjliggör för övriga rättskedjan att frihetsberöva personer så påverkas ju vi genom att antalet klienter ökar inom Kriminalvården, säger han.

Justitieministern: Budgetarbetet pågår

Justitieministern Morgan Johansson (S) svarar i ett mejl till SVT Västmanland att han ”är medveten om att den nuvarande situationen är utmanande för Kriminalvården” och att man följer utvecklingen noga. Han skriver också att den hårdare brottsbekämpningen kan leda till att platsbehovet på våra fängelser kommer att öka ytterligare framöver.

– Prognosen för region Mitt, där bland annat Västmanland ingår, säger att under år 2020 behöver vi rekrytera och grundutbilda närmare 200 personer, säger Anders Bergh.  

Regeringen har gett Salberga möjlighet till 45 flexibla vårdplatser och i vårförändringsbudgeten har det avsatts 135 miljoner till Kriminalvården. Hur det blir med pengar inför nästa år återstår att se – Morgan Johansson hänvisar till att budgetarbete för 2020 pågår och att ”vi får återkomma om det till hösten”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är Salberga – Sveriges näst största anstalt Foto: Melker Blomberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer