• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Salaborna tog emot kungen och drottningen när staden jubilerade. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Här gör kungen som sin farfars far – hjälper Sala att jubilera

Uppdaterad
Publicerad

När kungaparet anlände till tågstationen, i bil, kantades gatorna av flaggviftande Salabor. Och på torget väntade tusentals för att lyssna på kungens tal och fira kulmen på stadens 400-årskalas.

– Det här är rätt så coolt, det händer ju nästan aldrig, säger Hedaia Bedair.

För hundra år sedan var kungens farfars far, Gustaf V, på plats när Sala firade 300 år. Femtio år senare var en relativt nykrönt kung Carl XVI Gustaf själv på plats vid 350-årsjubileet.

Under måndagen var han tillbaka i silverstaden för att ge kunglig glans åt stadens 400-årsfirandet.

Vad tycker kungen då – guld eller silver?

– Det beror på vad du lägger in i värderingen. Jag tycker faktiskt att silver är väldigt vackert. Tänk på alla fantastisk silverföremål och framförallt modern svensk silverkonst, det är en av mina favoriter. Jag samlar lite och tycker det är underbart.

I klippet: Se hur Salaborna tog emot kungen och drottningen när staden jubilerade.

Från arkivet: ”Kära örebroare” – återupplev kung Carl XVI Gustafs besök i Västmanland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älgjakter, invigningar och en historisk felsägning – SVT har dykt ner i arkivet och återupplivar i klippet några av kungens många besök i Västmanland under hans första 50 år på tronen. Foto: SVT/arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.