Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherden Henrik Rydberg ser positivt på att öppna vårdcentral i början av 2023. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Fagerstaförsamlingen vill bli först i landet med egen vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Församlingen driver redan skola, behandlingshem och begravningsbyrå. Nu vill Västanfors-Västervåla församling i Fagersta även öppna en vårdcentral, vilket de i så fall kan bli först i landet med.

Det var Fagersta-Posten som var först med nyheten om att Västanfors-Västervåla församling planerar att öppna en vårdcentral. En ansökan har skickats in till regionen och sökandet efter kompetent personal har smygstartat. Henrik Rydberg, kyrkoherde i församlingen, berättar att planen att öppna under första kvartalet 2023 ser god ut så länge man inte går på grund i någon instans.

Driver flera rörelser

Sedan tidigare driver Västanfors-Västervåla församling begravningsbyrå, vilket de var först i Sverige med, och som sedan har expanderat till flera platser i landet. De var även först med att öppna en skola och ett behandlingshem.

Utöver detta driver de en konferensanläggning och juridisk byrå. Att Västanfors-Västervåla församling driver flera olika näringsverksamheter har däremot inte varit helt friktionsfritt genom åren. Turerna kring den begravningsentreprenad Henrik Rydberg och hans församling öppnade 2005 har varit flera, inte minst på grund av att det skulle kunna innebära en konkurrensfördel gentemot andra begravningsbyråer.

Starkt stöd från kyrkan

Tidigare i år fastslog den utredning som Svenska kyrkan gjort i frågan att begravningsbyråer får drivas av församlingar. Det finns också ett starkt stöd i Svenska kyrkan på nationell nivå.

– Det här är sådant vi har hållit på med i 2 000 år. Det handlar inte om att konkurrera ut andra utan att göra sjukvården bättre. Det här med vård, skola och omsorg, det har ju vuxit fram ur kyrkan och kristen tro. Det är kyrkans äldsta dotter, säger Mikael Mogren, biskop vid Västerås stift.

I klippet ovan kan du ta del av när kyrkoherden Henrik Rydberg berättar om planerna på att öppna en vårdcentral, och hur det stämmer överens med den kristna tron.

2 kap. Församlingens uppdrag:

2 § ”Församlingen får bedriva näringsverksamhet om den har naturlig anknytning till församlingens grundläggande uppgift.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer