– Det är förbaskat lågt. Jag hoppas de förstår hur små de egentligen är, de människor som gör sådant här, säger kyrkoherde Per Alkstål. Foto: Kumla-Tärna-Kila pastorat

Hakkors på kyrkor i Västmanland – kyrkoherden i Kila: ”Förbaskat lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot lördag har flera kyrkor i Västmanland utsatts för skadegörelse. En av dem är Kila kyrka utanför Sala. På stora delar av fasaden har någon klottrat bland annat hakkors och könsorgan. 

– Det är förbannat ynkligt rent ut sagt, säger kyrkoherde Per Alkstål.

Enligt kyrkoherden var det på lördagsmorgonen som en granne till kyrkan upptäckte vad som hänt och slog larm till polis och församling. P4 Västmanland var först med att berätta om händelsen.

Flera meter av kyrkans östra och norra yttervägg samt trappan till sakristian hade klottrats ner.

– Det går inte att komma ifrån känslan att det har att göra med att vi har engagerat oss så mycket i flyktingfrågan, och att Lindgården som är boende för ukrainska flyktingar ligger precis intill.

Men vad finns för belägg för den kopplingen?

– Jag har bland annat erfarenheter av liknande från en annan församling under flyktingkrisen 2015, säger Per Alkstål.

Skadegörelse och hets mot folkgrupp

Polispatruller har varit på plats och bland annat tagit bilder och undersökt.  De utreder nu händelsen som skadegörelse samt hets mot folkgrupp med anledning av symbolerna på väggen.

– Vi utesluter inte att det kan finnas en koppling till migrationsboendet intill, men det är heller inget vi kan styrka i det här tidiga skedet, säger Per Bjurström, befäl på polisens regionledningscentral.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska kyrkan har även fyra kyrkor i Västerås pastorat utsatts för klotter: Romfartuna kyrka, Lundby kyrka, Skultuna kyrka och Harakers kyrka. Även där handlar det enligt VLT om liknande symboler. Händelserna ska polisanmälas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.