Av de anmälningar som faktiskt lett till åtgärder har 13 lett till omhändertaganden. 42 av åtgärderna är förelägganden. Vad för typ av åtgärd som Länsstyrelsen gör är olika från fall till fall.
– Konsekvenserna kan vara att hundägaren får ett informationsbrev eller att vi fattar ett beslut om föreläggande med eller utan vite. Det kan också innebära att hunden/hundarna omhändertas eller att hundägaren får ett hundförbud, säger Alexandra Röjder, funktionsledare på veterinär och djurskydd på länsstyrelsen i Västmanland.
Hör mer om vad som händer efter en anmälan om en farlig hund i klippet.
Om sammanställningen
- SVT har sammanställt länsstyrelsernas förteckningar när det gäller anmälningar enligt ”Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter”.
- Sammanställningen omfattar 19 av 21 länsstyrelser (Blekinge och Gävleborg saknas). Insamlingsperioden är från och med andra halvåret 2018 fram till och med oktober 2022. Länsstyrelserna tog över ansvaret för tillsynen från Polisen i mitten av 2018.
- Totalt inkom 17.671 ärenden till länsstyrelserna under perioden. Alla ärenden går inte att utreda, till exempel där det saknas uppgifter om hundägare. Det kan även komma in flera anmälningar som rör samma händelse. Dessa gallrades bort och kvar blev 11.481 ärenden som länsstyrelserna hade att hantera.
- Dessa hanterbara ärenden fördelades i följande kategorier:
Föreläggande: Beslut enligt 8§ eller 9§ tillsynslagen, det vill säga brister i tillsyn. Då kan krav ställas på koppel, munkorg, betryggande inhägnad med mera. Här kan även vite förekomma. Det kan även gälla krav på märkning och registrering.
Omhändertagande m.m.: Majoriteten rör omhändertagande av hund eller katt, men kan även gälla avlivning, hundförbud, försäljning med mera.
Ingen åtgärd: Ärendet avslutas utan åtgärd och/eller att djurägaren informeras vilka krav som ställs enligt tillsynslagen. Djurägaren kan ha vidtagit åtgärder så att inget föreläggande behövs.