Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är den som har jakträtten på en fastighet som får skjuta djur.” Hör Alexandra Röjder berätta om vad som är tillåtet och inte. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Länsstyrelsen reder ut – då får du skjuta ett djur

Uppdaterad
Publicerad

När får man skjuta djur? Vem får göra det och är det tillåtet att skjuta med luftgevär? Alexandra Röjder, biträdande enhetschef på djurskyddet vid Länsstyrelsen reder ut frågorna.

I samband med att flera tamkaniner hittades skjutna i Kungsör uppstod frågor om vad som är tillåtet och inte. En av de kaniner som kunde räddas hade tre kulor från ett luftgevär i sig.

När det gäller kaninfallet i Kungsör menar Alexandra Röjder att det bästa vore att hitta ägarna till kaninerna som har dumpats så att de kan ta ansvar för att de har släppt ut dem.

– Men om man inte vet vem ägaren är så behöver man först konstatera vilken generation det har blivit. Tama kaniner som släpps ut räknas som vildkaniner när det har gått någon generation.

Representanter från den ideella föreningen Smådjurschansen har lyckats rädda flera av kaninerna men det finns fortfarande många kvar på platsen.

Försök skrämma bort dem

Om man har problem med djur som stör och förstör är ett första steg att försöka skrämma bort dem, enligt Alexandra Röjder. Men det är inte alltid lätt.

För att förhindra att de förökar sig vore det bästa att fortsätta fånga in dem eller i värsta fall försöka skjuta bort dem. De kommer att bli skrämda när man jagar dem och det kan vara en utmaning att få bukt med problemet.

Vad man får och kan göra beror också på vilket djur det är.

– En del djur får man skjuta året om, om man har rätt vapen, jakträtten på marken och det inte är tätbebyggt område, säger Alexandra Röjder.

I videon ovan: Får man skjuta djur med luftgevär? Alexandra Röjder på länsstyrelsen svarar på tre frågor om vad som gäller vi skjutning av djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.